До формату міжрегіональних класів Проекту «Енергоефективні школи: нова генерація» долучається Львів

  16 серпня 2018 р. в управлінні освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради відбулася робоча зустріч освітян м. Львова  з організаторами інноваційного Проекту «Енергоефективні школи: нова генерація» ̶ представниками компанії ДТЕК та Всеукраїнської благодійної організації «Інститут місцевого розвитку». Учні  ЗНЗ міста, що у 2017-2018 н. р. найбільш успішно пройшли навчальні курси Проекту, цьогоріч навчатимуться в новому форматі міжрегіональних класів.    

Львів вже досить давно визнається одним із тих міст, де влада приділяє неабияку увагу вирішенню проблем енергозбереження та формування ефективного власника житла. І значна роль у цьому процесі належить освітянам міста. 

Варто хоча б згадати активну участь чотирьох львівських ЗНЗ у програмі шкільної освіти з теплозбереження (2010-2011 рр.) Проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні». Або участь п’яти шкіл міста в конкурсі на зменшення споживання електроенергії (2016 р.) за Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».  

Минулого навчального року до участі в інноваційному Проекті ДТЕК ««Енергоефективні школи: нова генерація» (далі – Проект) та вивчення його навчальних курсів долучилися сім ЗНЗ Львова, які  показали досить гарні результати. 

Нагадаємо, що в рамках новітньої онлайн-програми дистанційного навчання (ПДН) Проекту учні 6-8 класів вивчають курс за вибором «Основи енергопостачання та енергозбереження», а учні 9-11 класів  ̶  факультативний курс «Абетка з основ житлово-комунального управління» разом із авторською онлайн-грою «Розумний будинок». 

З курсу за вибором «Основи енергопостачання та енергозбереження» учні  дізнаються про стан, проблеми і перспективи виробництва та споживання енергії з викопних і альтернативних джерел енергії в Україні та світі; вивчають форми енергії та способи її передачі; досліджують технічні та фінансові проблеми енергопостачальних підприємств, пов’язані з наданням комунальних послуг тощо. Діти навчаються проводити енергетичний аудит і розробляють проектні пропозиції з енергозбереження вдома та у школі. Вони стають знавцями енергоефективності та діляться набутими знаннями з батьками, друзями, знайомими.  

Старшокласники, що опановують факультативний курс «Абетка з основ житлово-комунального управління»,  вивчають низку важливих для майбутнього дорослого життя тем: хто управляє їхнім будинком; які існують права та обов’язки виконавців і споживачів житлово-комунальних послуг; скільки коштують спожиті послуги; звідки береться у кранах вода; яким чином у квартири потрапляють тепло, газ та електрика; якими є правила безпеки проживання у будинку тощо. Паралельно з навчанням, учні грають в онлайн-гру «Розумний будинок», де стають віртуальними власниками квартир-співвласниками багатоквартирного будинку і створюють ОСББ. Вони спільно вирішують,  як витрачати зароблені під час навчання ігрові гроші, щоб своєчасно сплачувати за  житлово-комунальні послуги та впроваджувати енергоефективні заходи у квартирах та будинку.  

Оскільки обидва курси вивчаються у ПДН, то до Проекту може приєднатися будь-яка українська школа, незалежно від її географії.  Тому в організаторів Проекту виникла ідея створення міжрегіональних класів, які б об’єднували учнів із різних регіонів країни. 

У минулому навчальному році створено три  таких класи, які згуртували учнів міст Бурштин (Івано-Франківська область) та Зеленодольськ (Дніпропетровська область). 

У 2018-2019 н.р. Проект планує створити 20 міжрегіональних класів, в яких об’єднати  учнів із різних населених пунктів, в тому числі й зі Львова.  

З цією метою 16 серпня 2018 р. в управлінні освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради відбулася робоча зустріч, де були присутні: начальник управління Зоряна Довганик та провідний спеціаліст Мирослав Мелимук;  директор навчально-методичного центру освіти м. Львова Олександра Приставська, представники ЗНЗ-учасників  минулої (п’ятої) хвилі Проекту; координатор Проекту від компанії ДТЕК Аліна Зуйковська, консультанти Проекту – спеціалісти ВБО «Інститут місцевого розвитку» к.т.н., доцент Кадрія Сафіуліна та Оксана Гелімбатовська. 

 

Із змістовною презентацією щодо результатів участі у Проекті міжрегіональних класів із Бурштина та Зеленодольська виступила Аліна Зуйковська. Вона зауважила, що в запропонованому форматі учні не лише набагато  краще засвоюють навчальний матеріал, але й допомагають налагоджувати партнерські стосунки між своїми містами. Учні з Бурштина відвідали Зеленодольськ, який радо зустрів гостей, а тепер бурштинці чекають на дружній візит представників Зеленодольська.  20 учнів з обох міст, що мають найвищий рейтинг за результатами навчання, запрошені до участі у Проекті «Кар’єра 4.0», який спрямований на допомогу випускникам у визначенні  майбутньої професії, відповідно до їхніх здібностей та уподобань. 

Учасникам зустрічі був продемонстрований цікавий відеоролик щодо підсумкового заходу на березі Азовського моря для учнів та педагогів міжрегіональних класів, під час якого відбулася  екскурсія на Ботіївську вітрову електростанцію.  

Зоряна Довганик, Олександра Приставська та представники шкіл підтримали пропозицію Проекту організувати міжрегіональні класи, в яких братимуть участь львівські ЗНЗ. 

Тож попереду у майбутніх учасників таких класів активна командна робота у Проекті, насичена яскравими подіями та різноманітними заходами, цікаве навчання та захоплююча гра, призи у конкурсах та перші кроки до успішної кар’єри, нові міста та справжні друзі!

Приєднуйтеся до Проекту «Енергоефективні школи: нова генерація! 

Шоста хвиля Проекту 2018-2019 навчального року чекає саме на вас!