Утеплення покрівлі Добропільського НВК «Гімназія – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1» із застосуванням екопіни від компанії «Хранителі Тепла»

      На початку 2017 року в рамках реалізації проекту ДТЕК «Енергоефективні школи: нова генерація» (далі -Проект), проведено щорічний конкурс на найкращі проектні пропозиції з підвищення енергоефективності шкільних приміщень або будівель, одним із переможців якого став Добропільський НВК «Гімназія – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1».  

      Учні школи, спираючись на результати попередньо проведеного експрес-енергоаудиту, запропонували в якості основного й першочергового заходу з підвищення енергоефективності утеплення горищного перекриття. Рішення було обґрунтоване, оскільки в холодну пору року температура приміщень другого поверху суттєво знижувалася до некомфортного рівня.

      В якості заохочення школи-переможця конкурсу було вирішено виконати проект утеплення горищного перекриття із використанням технології нанесення напилювальної екопіни від компанії «Хранителі Тепла». Саме ця компанія виступила в ролі головного спонсора й виконавця проекту.   

 

      Перед початком монтажних робіт з улаштування утеплювача й дерев’яних елементів  опалубки для екопіни проведене додаткове обстеження конструкцій школи щодо енергоефективності та повітропроникності із застосуванням технології «Blower-Door Test» (тест на повітропроникність). Результати тестування показали суттєві недоліки застарілих конструкцій горищного перекриття, що протягом часу експлуатації значно зсохлися й почали пропускати значну кількість теплової енергії з повітряними протягами крізь товщу самого перекриття. Як результат, школа почала витрачати надмірні обсяги паливно-енергетичних ресурсів на потреби опалення.

 

      Одразу після розробки проектно-кошторисної документації розпочалися будівельно-монтажні роботи. Весь процес утеплення організували таким чином, щоб не потрібно було припиняти навчальний процес. Саме ж технологічне обладнання для нанесення екопіни не спричиняло надмірного шуму й не викликало дискомфорту в учнів та вчителів.

 

      Після завершення робіт з утеплення спеціалісти компанії провели додатковий – контрольний – тест на повітропроникність «Blower-Door Test», що засвідчив значне підвищення рівня енергоефективності школи. Застосована технологія утеплення від компанії «Хранителі Тепла» досягла своєї основної мети, а саме: підвищення теплоізоляційних властивостей горищного перекриття та ліквідація містків холоду, спричинених надмірними інфільтраційними потоками повітря крізь його товщу.

      Згідно з техніко-економічними розрахунками, очікується, що під час  наступних опалювальних сезонів економія паливно-енергетичних ресурсів на потреби опалення у школі сягне понад 30%! Окрім того, учні та вчителі школи вже цієї зими відчули значне поліпшення теплового режиму у класах та приміщеннях загально користування.  

     Варто зазначити, що аналогічні проблеми властиві багатьом іншим будівлям громадського та житлового призначення старої забудови. Спеціалісти розрахували, що у разі застосування зазначеної технології в інших навчальних закладах міста Добропілля, які потребують утеплення покриття, щорічна економія у грошовому еквіваленті становитиме щонайменше 594.2 тис. грн. Зекономлені кошти можна використати, впровадивши інші заходи, спрямовані на підвищення енергоефективності будівель, зокрема на заміну вікон і зовнішніх дверей, утеплення стін, встановлення дверних доводчиків, енергоефективних ламп тощо. Все це вже у найближчому майбутньому дозволить досягти нормативних показників енергоспоживання та сприятиме  сталому енергетичному розвитку міста.